Blog

Articole pentru Suflet

Să ne rugăm pentru ceilalți cu „Rugăciunea lui Iisus”

Există în lume atâta suferinţă si atâtea rele, si atâta necunoaştere a lui Dumnezeu, care – după cum spun Sfinţii Părinţi – este cel mai mare păcat. Pentru aceasta eşti dator să te rogi și să plângi.

Atunci când creştinii „dorm”, preotul trebuie să-si pună mintea de strajă, adică să vegheze și să se roage Lui Dumnezeu, pentru poporul Său. Ca preot, ai și mai mare îndatorire de a te ruga pentru ceilalţi, deoarece tu eşti acela căruia i-a încredinţat Dumnezeu pe poporul său.

Câţi oameni se risipesc! Câţi sunt în pragul sinuciderii! Câţi sunt pe punctul de a comite crime îngrozitoare! Câţi sunt deznădăjduiţi în nevoi! Trebuie să rostim „Rugăciunea lui Iisus”, pentru toţi aceşti oameni. „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-i pe robii Tăi” sau „pe robul Tău” – pomenindu-i numele, dacă te rogi doar pentru cineva anume. După aceea ar trebui să continuăm fără să menţionăm numele. Dumnezeu ştie pentru cine ne rugăm. Nu trebuie să ne gândim nici la problemele care-i frământă. Spunem doar „miluieşte pe robul Tău”.

Părintele Ierosch. Paisie Olaru învăţa pe ucenici să zică: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”, ca să ne izbăvească de egoism. Dar, rugăciunea pentru ceilalţi, este un efort necesar și pentru alt motiv. Când ne rugăm pentru altcineva, imediat primim lămuriri de la Dumnezeu, despre ceea ce are în special nevoie și putem lucra efectiv pentru mântuirea lui. Inima devine foarte sensibilă și nespus de ageră în recunoaşterea diavolului și, în acelaşi timp, îşi trage multă putere din rugăciune, pentru a alunga pe cel rău din ea. Astfel devine un receptor al Duhului Sfânt. Mai mult decât atât, fiind încercat în războiul asupra diavolului și având cunoaşterea harului dumnezeiesc, poţi cu mare uşurinţă să intri în sufletul celuilalt si să pătrunzi în lumea interioară a celui ce vine la spovedanie. Folosul este nespus de mare. El va pleca de la scaunul de spovedanie alt om, uşurat de patimile ştiute și de cele neştiute.

Sursa: rugulaprins.go.ro

De ce Dumnezeu săvârșește minuni?

Voi reda în cele ce urmează o istorioară a Părintelui Paisie care ne explică natura minunilor pe care le săvârșește …

Sfaturi

Vă dau sfaturi pe care, uneori, s-ar putea să nu le aflați în altă parte” Eu vă dau sfaturi pe care, uneori, s-ar …