Blog

Articole pentru Suflet

Vindecarea depresiei

Potrivit Bisericii ortodoxe, vindecarea omului bolnav duhovnicește începe prin pocăință și spovedanie. Cauza depresiei este egoismul cel mare. Biserica, cultivând smerenia și ascultarea, ne vindecă de depresie. Viața ascetică și viața Sfintelor Taine ne izbăvesc de toate patimile și de depresie.

Bătrânul Porfirie numea Spovedania generală “ Psihanaliză Dumnezeiască” pentru că prin ea omul se vindecă mai ales de toate așa-numitele probleme psihologice și de depresie.

Părintele Paisie ne spune că egoismul aduce întotdeauna tristețe și angoasă și că cel viclean dorește să ne vadă întristați și să se veselească. Egoismul conduce la tristețe, la acea tristețe care nu este după Dumnezeu. Conduce la depresie adâncă, nemângâiată, care la rândul ei, deseori, duce la deznădejde, disperare, chiar și la sinucidere.

Dimpotrivă, tristețea după Dumnezeu conduce la pocăință. Pocăința aduce bucurie adevărată în om, care este urmarea restabilirii comuniunii cu Dumnezeu și a lucrării Sfântului Duh. Sfântul Duh își arată în omul pocăit roadele sale care sunt iubirea, bucuria și pacea.

Ieromonahul Sava Aghioritul spunea că educația egoistă începe de când suntem mici. Vrem să fim primii, să ni se recunoască meritele, să obținem tot ce este mai bun. Avem un interes exagerat pentru toate lucrurile lipsite de importanță. Numai că nu întotdeauna obținem ceea ce ne dorim iar acest lucru ne face să fim supărați, deznădajduiți, concentrați numai asupra lipsurilor. Uităm să mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem, credem că ceea ce avem ni se cuvine. Facem tot timpul comparații cu cei din jurul nostru. Nu suntem mulțumiți de viața noastră.

Un creștin adevărat este puternic, își duce cu tărie crucea sa, dă slavă lui Dumnezeu pentru toate, este smerit. Smerenia este un semn al maturizării duhovnicești.

Egoistul este mereu nesătul, nesatisfăcut, nesigur și neliniștit. Omul smerit este liniștit, satisfăcut și fără teamă.

Jean-Claude Larchet spunea că toți bolnavii sufletește se pun pe ei în centrul lumii. Și că orice boală sufletească are la baza ei probleme duhovnicești.

Însă toate problemele duhovnicești au nevoie de Harul lui Dumnezeu pentru vindecare.

De ce Dumnezeu săvârșește minuni?

Voi reda în cele ce urmează o istorioară a Părintelui Paisie care ne explică natura minunilor pe care le săvârșește …

Sfaturi

Vă dau sfaturi pe care, uneori, s-ar putea să nu le aflați în altă parte” Eu vă dau sfaturi pe care, uneori, s-ar …